jueves, 7 de noviembre de 2013

PER LA PROFESSIONALITAT I LA INDEPENDÈNCIA DE L’ADVOCACIA CATALANA

Els advocats sotasignats, del Col·legi d'Advocats de Barcelona, estem en absolut desacord i rebutgem l'ACORD adoptat el passat 14 d'octubre de 2013 pel Consell de Col·legis d' Advocats de Catalunya d’adherir-se al "PACTE NACIONAL PEL DRET A DECIDIR" sense que aquest desacord prejutgi la ideologia i pensament polític dels que signem aquest document.

Aquesta decisió, presa pels nostres representants professionals, que en cap cas gaudeixen de representació legítima política, compromet i vincula a tots els Col·legis d’Advocats de Catalunya que formen part del Consell, per tant, també al Iltre. Col·legi d’Advocats de Barcelona, a donar suport a una comissió política creada al Parlament català, per iniciativa d’alguns partits polítics, sobre l'anomenat "dret a decidir", l'objectiu de la qual és, segons coneixem per les mitjans de comunicació, treballar per a la celebració d'una consulta sobre el futur polític de Catalunya.

Entenem que l’ACORD esmentat vulnera DRETS FONAMENTALS CONSTITUCIONALS dels col·legiats pels següents motius:

PRIMER.- Els Col·legis professionals no poden posicionar-se políticament, sense infringir la llei i la Constitució.

En efecte, els Col·legis professionals d’Advocats, són Corporacions de Dret Públic d’ afiliació obligatòria. Com a tals el seu àmbit d’actuació queda limitat a aspectes relatius a la defensa de la nostra professió i dels col·legiats.

La nostra col·legiació obligatòria no legitima als nostres representants professionals a utilitzar el nostre nom i el de la nostra Corporació al servei d’un ideari polític, sigui quin sigui aquest. Si el degans que formen part del Consell volen intervenir en assumptes de la vida política han de dimitir dels seus càrrecs i actuar a través d'associacions o dels partits polítics. Però no tenen legitimació per a utilitzar una corporació professional per a finalitats polítiques alienes a la professió, ni posar aquesta al servei d'una ideologia o del poder polític de torn.

En definitiva, posar a la nostra Corporació al servei d'una opció ideològica determinada, opció que alguns partits , i fins i tot el mateix Govern català han convertit en la doctrina oficial que inspira de la seva acció política, és una decisió més pròpia d'un model d'Estat Corporatiu i autoritari, que de l'Estat Democràtic i Social de Dret que la nostra Constitució consagra.

SEGON.- L’acord d’adhesió al “pacte nacional pel dret a decidir” vulnera drets fonamentals dels col·legiats.

Inclús en el supòsit, no previst per les lleis, de que les Corporacions de Dret públic poguessin prendre decisions polítiques, l’acord signat pel nostre Col·legi no seria vàlid, en mancar-li la legitimació democràtica suficient. En efecte, els nostres representants no ens han consultat abans de prendre la decisió de signar el pacte. Imbuïts del poder que dona qualsevol càrrec, en aquest cas, el de Degà de Iltre. Col·legi d’Advocats de Barcelona, han prescindit de les opcions polítiques i ideològiques dels col·legiats, per a imposar les seves pròpies com si aquesta fos la voluntat de tots. Dit d’una altra manera, amb el seu procediment, ens han negat el dret a decidir sobre l’adhesió al pacte: els nostres representants s’adhereixen al “Pacte Nacional pel dret a decidir” prescindint  de la voluntat dels seus col·legiats. Amb independència de les individuals opcions polítiques de cadascú, l'acord corporatiu, a més de comprometre greument la nostra independència professional, és contrari al pluralisme polític, a la llibertat de pensament  d'opinió, de participació política i de d'associació, llibertats recollides en la Constitució en el seu vessant negatiu pacíficament reconegut pel mateix Tribunal Constitucional.

No hem d’oblidar que els advocats estem compromesos amb la defensa de les llibertats i drets dels ciutadans de la comunitat a la qual pertanyem i servim, amb independència, professionalitat, i des del respecte a la Constitució i a la resta de l'Ordenament Jurídic, els valors fonamentals de la qual -JUSTÍCIA, LLIBERTAT, IGUALTAT i PLURALISME- fem nostres, i orienten la nostra tasca diària professional davant els Tribunals de Justícia . Ni servim a cap partit polític, ni aspirem a ser el ressò de cap govern.

Els advocats que signem el present manifest adquirim el compromís d'utilitzar els mecanismes corporatius o judicials que siguin necessaris per aconseguir la revocació de l'acord col·legial adoptat, i instem als nostres representants professionals a respectar el principi de neutralitat política de les Corporacions professionals que representen, pel respecte a la pluralitat ideològica dels seus col·legiats, així com a la defensa dels principis de legalitat i d'independència professional que han d'inspirar la nostra actuació com a professionals del Dret i de la Justícia al servei dels ciutadans.

Volem finalment proclamar, des de la nostra fe indestructible en el Dret, com a garantia de la Llibertat i de la pacífica convivència, que cap poder públic pot actuar com si fos superior a la Llei i als ciutadans, ni molt menys pretendre posar a tots dos al seu servei.


                                                                          Barcelona, a 30 d'octubre de 2013. 

No hay comentarios:

Publicar un comentario